Az WHO elismerte, gyermekek bénultak meg, a Bill Gates féle gyermekbénulás elleni vakcinától

2020:09:06

LONDON (AP) - Az Egészségügyi Világszervezet szerint az új szudáni gyermekbénulás kitörése egy csádi vakcina által kiváltott járványhoz kapcsolódik - egy héttel azután, hogy az ENSZ egészségügyi ügynöksége az afrikai kontinenst gyermekbénulási vírustól mentesnek nyilvánította.

A WHO ezen a héten tett nyilatkozatában elmondta, hogy Szudánban két gyermek - az egyik Dél-Darfur államból, a másik az Etiópia és Eritrea határához közeli Gedarif államból - megbénult márciusban és áprilisban.

 Mindkettőt nemrég oltották be gyermekbénulás ellen. 

A WHO szerint a kezdeti járványvizsgálatok azt mutatják, hogy az esetek egy csádi vakcinából származó járványhoz kapcsolódnak, amelyet először tavaly fedeztek fel, és amely most Csádban és Kamerunban terjed.

 

A WHO közölte, hogy további 11 vakcinából származó gyermekbénulási esetet talált Szudánban, és hogy a vírust környezeti mintákban is azonosították. Minden megerősített gyermekbénulás esetén általában sokkal több nem bejelentett eset fordul elő. A rendkívül fertőző betegség gyorsan terjedhet a szennyezett vízben, és leggyakrabban 5 év alatti gyermekeket sújt.

Ritka esetekben az orális oltóanyagban lévő élő gyermekbénulás vírus olyan mutációvá válhat, amely képes új járványok kiváltására.

Fontos megjegyezni, hogy az orális gyermekbénulás elleni oltást az afrikai lakosság felé terjesztette a globális gyermekbénulás felszámolási kezdeményezés (GPEI), egy konzorcium, amelyet a Bill & Melinda Gates Alapítvány támogat és  finanszíroz .

 

Címkék: hirek, gyermekbénulás, vakcina, oltás, Bill Gates    Forrás apnews.com

Nekünk egy kávé ára is nagy segítség.Köszönjük!