Az USA önkényesen visszaállít minden szankciót Irán ellen,visszamenőleg is

utolsoidok képe

Dátum: 2020-08-20
Hirdetés:

Washington az ENSZ ellenében is meghosszabbítja, illetve újra bevezeti az ENSZ-szankciókat Irán ellen - jelentette be szerda esti washingtoni sajtókonferenciáján az amerikai elnök.

    

Donald Trump azt mondta: csaknem az összes korábbi ENSZ-szankciót bevezeti ismét, azokat is, amelyeket a 2015-ben aláírt hathatalmi megállapodás értelmében feloldottak.
   

Ez "megtorló intézkedés lesz" - jelentette ki Trump. Felkérte Mike Pompeo külügyminisztert, "értesítse az ENSZ Biztonsági Tanácsát arról, hogy az Egyesült Államoknak szándékában áll visszaállítani gyakorlatilag valamennyi ENSZ-szankciót".
    

Pompeo szerdán este jelentette be, hogy csütörtökön New Yorkba utazik, és tájékoztatja az ENSZ BT-t. Az elnök sajtókonferenciája után nem sokkal a külügyminisztérium közleményt adott ki, amelyben leszögezte: harminc nappal azt követően, hogy Pompeo hivatalosan is értesíti a BT-t, az amerikai kormányzat életbe lépteti az ENSZ-szankciókat, köztük azt is, amely a dúsításra alkalmas urán termelésének teljes körű betiltását írja elő.
    

A Trump-kormányzat 2018-ban lépett ki egyoldalúan az Iránnal megkötött hathatalmi atomalkuból. Az egyezséget Trump "katasztrofálisnak" nevezte.
    

Az elmúlt napokban Kelly Craft amerikai ENSZ-nagykövet többször próbálkozott az ENSZ-ben, hogy határozatlan időre meghosszabbíttassa az Iránnal szembeni, októberben lejáró fegyverembargót, de nem járt eredménnyel.
   

A BT augusztus 14-én elvetette az embargó meghosszabbítására tett javaslatot, amit Pompeo "megbocsáthatatlannak" minősített. Kilátásba helyezte: országa "tovább fog dolgozni azon, hogy a(z iráni) teokratikus rezsim előtt ne nyíljon meg a lehetőség olyan fegyverek beszerzésére és eladására, amelyek mások mellett Európa szívét és a Közel-Keletet fenyegethetik".

Kelly Craft pedig azt mondta akkor, hogy az Egyesült Államok tervezi a bécsi megállapodás azon mechanizmusának életbe léptetését, amely lehetővé teszi, hogy a résztvevők a másik fél "jelentős nemteljesítésére" hivatkozva helyreállítsák az Irán elleni korábbi szankciókat.
    

"Iránnak soha nem lesz atomfegyvere" - jelentette ki szerdán este ismételten az amerikai elnök.

Még nincs értékelve
Címkék: hirek, Irán, USA, 3.világháború, szankció Forrás: mti.hu

Hirdetés: