Az orosz hadgyakorlattal egy időben, Ukrajna és Amerika is hadgyakorlatba kezd

Hirdetés:

Kyiv (Reuters) - Ukrajna és az Egyesült Államok közös hadgyakorlatokat indított csütörtökön, két nappal azután, hogy Oroszország közös katonai gyakorlatokat kezdett a szomszédos Fehéroroszországban lévő erőkkel.

Az Egyesült Államok kijevi nagykövetsége szerint az amerikai hadsereg által vezetett Rapid Trident gyakorlaton, amelyek a nyugat-ukrajnai Yavoriv közelében zajlanak, 10 ország mintegy 4000 katonája vesz részt.

Azt mondta, hogy a gyakorlatok megmutatják az Egyesült Államok és Ukrajna közötti stratégiai partnerség erősségét és „elkötelezettségét és növeli a béke és a stabilitás érdekében szükséges szoros együttműködést”.

 

Az orosz és a belorusz erők kedden megkezdték a gyakorlatokat a Brest régióban, a Fehéroroszország lengyel határa közelében. Az Interfax hírügynökség idézte Oroszország védelmi minisztériumát, amely szerint a szeptember 25-ig esedékes hadgyakorlatok terrorizmusellenes célokat szolgálnak, és nem más országok ellen irányulnak.

Kijev kapcsolatai Moszkvával megromlottak 2014-ben, miután Oroszország elcsatolta Ukrajnától a Krím félszigetet, és támogatta az oroszbarát szeparatistákat Ukrajna Donbass régiójában.

Ukrajna és Fehéroroszország kapcsolatai megromlottak, amikor Kijev a múlt hónapban az augusztus 9-i belorusz elnökválasztást nem szabadnak és nem igazságosnak ítélte meg, mert a választási bizottság Lukasenkót győztesnek nyilvánította.

Azon tüntetők tömeges tüntetéseivel szemben, akik szerint a szavazást elcsalták, a választási csalást tagadó Lukasenko közelebb került a hagyományos szövetséges Moszkvához.

A Belta belorusz állami hírügynökség szerint  Ukrajna és az Egyesült Államok külső beavatkozást végeztek Fehéroroszországban.

Fotó illusztráció

Címkék: hirek, Ukrajna, USA, hadgyakorlat Forrás: www.reuters.com

Hirdetés: