Az olasz kormány, pénzvisszafizetéssel ösztönözné, a készpénzmentesítést az országban

utolsoidok képe

Dátum: 2020-10-07
Hirdetés:

Egészen egyedi ötlettel állt elő az olasz kormány a készpénzmentesítés megvalósításához: minden bankkártyás tranzakció 10%-át visszafizetnék a lakosságnak, maximum fejenként 300 euróig (kb. 108 ezer forint).

A készpénzmentesítés mellett a kormány célja a gazdaság stimulációja is, a program a tervek szerint 2022-ig futna. A tervek még nem nyilvánosak, a Bloomberg bennfentesekre hivatkozva írt róla.

A kormány még egyfajta lottóval is kiegészítené a programot: kisorsolnának a kártyával vásárlók közt 300 millió euró fődíjat.

Olaszországban jelentősen elmarad a kártyahasználat az európai átlagtól: egy főre kevesebb, mint 75 ilyen tranzakció jut évente. Az olasz kormány reméli, hogy az elektronikus fizetések felé való elmozdulás egyrészt segít a koronavírus elleni küzdelemben, másrészt pedig hatékony ellenszernek bizonyul az adóelkerüléssel szemben is.

Az olasz kormány úgy számol, hogy a készpénzhasználat miatt a GDP mintegy 12%-ának megfelelő adózatlan gazdasági tevékenység történik Olaszországban évente.

Az euróövezet harmadik legnagyobb gazdaságának miniszterei abban reménykednek, hogy a kiadások ösztönzésére irányuló sürgősségi politika a digitális fizetésekkel szemben makacsul ellenálló népesség szokásait is megváltoztathatja.

"Hazánkban a nehéz feladat nem a szabályok megalkotása, hanem azok betartatása" - mondta Giorgio Di Giorgio, a monetáris elmélet és politika professzora a római Luiss Egyetemen.

Még nincs értékelve
Hirdetés: