Az MNB a reutersnek árulta el, mekkora bajban is van valójában a magyar gazdaság

utolsoidok képe 2020-09-05
Hirdetés:

A korábban vártnál lassabb lehet a magyar gazdaság felépülése a koronavírus-válságból - nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek két magyar jegybanki forrás névtelenül. Azt is elismerték, hogy a Magyar Nemzeti Bank közel lehet már a gazdaságösztönző eszköztárának határához. Mindezek fontos üzenetként értelmezhetőek a jegybanktól, elmondjuk, miért.

A hírügynökségnek nyilatkozó források elmondásából az szűrhető le, hogy alapvető fordulat megy végbe az MNB-ben, ami a koronavírus-járvány okozta gazdasági kilátások megítélését illeti.

A két forrás szerint a V-alakú kilábalással kapcsolatos jegybanki reményeket a második negyedéves GDP-adatok semmisítették meg. A hírügynökség beszámolója emlékeztet arra, hogy éves alapon a második negyedévben 13,6%-ot zuhant a magyar gazdaság, ami a legrosszabb teljesítmény a régióban és a jegybank által júniusban várt visszaesés kétszerese.

A források azt is részletezték a Reutersnek, hogy a jegybank optimista előrejelzései alapvetően két tényezőn alapultak:

  • a kormányzati beruházások mérsékelhetik a koronavírus-válság gazdaságra gyakorolt negatív hatásait, és
  • a járvány második hullámát sikerül elkerülni.

Azt feltételeztük, hogy a beruházások, főleg az állami fejlesztések beindulnak, azonban a második negyedévben ezek a számok kiábrándítóak lettek - fejtette ki az egyik név nélkül nyilatkozó forrás. Azt is elárulta, hogy az MNB most frissíti GDP-előrejelzését, ami az idei évben valahol 5-7%-os recesszióról szólhat.

A jelenlegi ismereteink szerint körülbelül a határon vagyunk - válaszolta a másik forrás arra a kérdésre, hogy van-e még mozgástere a jegybanknak a gazdaság támogatására. "A mennyiségi lazítás programja jelenleg is zajlik, miközben az olcsó hiteleknek köszönhetően óriási forrás áll rendelkezésre" - érzékeltette. Azt is hozzátette ez a jegybanki munkatárs, hogy az MNB-nek lenne lehetősége növelni a kedvezményes hitelprogramok méretét, de még a jelenlegi keretösszeg sem merült ki, a kereslet csak óvatosan épül fel és a bankok is konzervatívabbak.

Abszolút kizártnak nevezte a forrás, hogy a jegybank további kamatcsökkentést hajtson végre.

Azt is elismerték, hogy nehéz évnek ígérkezik a 2021-es, főleg, hogy nem tudhatjuk, mit hoz a járvány második hulláma és az meddig fog tartani.

A hírügynökség beszámolójából az is kiderül, hogy a jegybank mozgásterét befolyásolja a magas infláció (amely a jegybanki 2-4%-os sáv felső határán tartózkodik), valamint a forint újbóli gyengülése.

Még nincs értékelve
Hirdetés: