Az EKB és a FED vezetői szerint, a koronavírus elleni oltás, nem menti meg a világgazdaságot

utolsoidok képe

Dátum: 2020-11-12
Hirdetés:

FRANKFURT / WASHINGTON (Reuters) - A Federal Reserve és az Európai Központi Bank vezetői üdvözölték az új koronavírus elleni oltóanyag kísérleteinek biztató eredményeit, de hangsúlyozták, hogy a gazdasági kilátások továbbra is bizonytalanok maradnak.

Jay Powell, a Fed elnöke és Christine Lagarde, az EKB elnöke szerint a gazdaság még mindig nehéz időkben van, még akkor is, ha a Pfizer  amerikai gyógyszergyártó és a BioNTech SE német partner potenciális vakcinájának kifejlesztése okot adott némi optimizmusra.

"Még mindíg óriási a bizonytalanság" - mondta Lagarde az amerikai központi bank elnökével, Jerome Powellel, és a Bank of England kormányzójával, Andrew Bailey-vel folytatott panelbeszélgetésen.

"Nem akarok túlságosan optimista lenni ezen oltás miatt, mert még mindig bizonytalan a vakcina előállítása és forgalmazása" - mondta.

Powell azt hangsúlyozta, az oltási eredmények „jók és örvendetes hírek” voltak, de „túl korai volt és nem lesz különösebben pozitív hatással a közeljövőre”.

Mivel az euróövezet valószínűleg vissza fog esni a recesszióba ebben a negyedévben, az EKB már közölte, hogy decemberben több ösztönzést nyújt, valószínűleg pandémiás sürgősségi kötvényvásárlási programja és a bankszektor számára kedvezőbb hitelek révén.

Az Egyesült Államok gazdasága  a 22 millió elvesztett munkahely valamivel több mint a fele, visszarendeződött az első márciusi leállások után most ősszel viszont újra növekszik a munkanélküliek száma.

Az eddigi a kilábalás egyenetlen volt, és a vírus későbbi hullámai azzal fenyegetnek, hogy még inkább meg több munkanélküli lesz .

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Hirdetés: