Merkel és Michel próbálja csillapítani a háborús veszélyt a görögök és törökök között

Csaknem két NATO-tagállam közötti háborúig fokozódott az elmúlt hetekre az a régi viszály Görögország és Törökország, illetve Ciprus között, amelynek célja a Földközi-tenger keleti medencéjének gázmezői feletti kontroll és ami miatt a jövő héten rendkívüli EU-csúcson egyeztetnek az uniós vezetők a témáról.

2020:09:17

Görög-török feszültség: Ciprusra érkezett közvetíteni az amerikai külügyminiszter

Ciprusra érkezett Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szombaton, hogy a térségben kialakult feszültség csökkentéséről tárgyaljon a felekkel.

A Földközi-tenger gázkincsének kiaknázásáról szóló vita mostanra katonai erődemonstrációig élesedett, miközben a felek már hét évtizede ugyanannak a védelmi szövetségnek a tagjai.

2020:09:13

Görögország háborúra készül Törökország ellen ?

A Földközi-tenger keleti részén folyó fúrásokkal kapcsolatos török-görög ellentétek, augusztus elejétől fokozódott, amikor Athén azt követelte, hogy Ankara haladéktalanul állítsa le "illegális" gázkutatási tevékenységét a térségben.

2020:09:13

Törökország nem bír magával, újabb hadgyakorlatot tartanak Ciprus partjainál

Ankarának a Navtex tengerészeti hírportálhoz eljuttatott közleménye szerint a hadgyakorlatot az egyedül Törökország által elismert Észak-ciprusi Török Köztársaság Sadrazamköy nevű városának magasságában hajtják végre, és hétfőig tart majd.

2020:09:12

Törökország hadgyakorlattal üzen Görögországnak a Földközi-tengeren kialakúlt feszültség miatt

Ötnapos haditengerészeti gyakorlatot tart vasárnaptól Törökország és a nemzetközi közösség által el nem ismert Észak-ciprusi Török Köztársaság a térségbeli tengeri területek hovatartozásáról folyó görög-török vita közepette.

2020:09:05

Görögország nem tárgyal Törökországgal földközi-tengeri konfliktus megoldásáról

Szinte azonnal cáfolta a görög kormány a NATO-főtitkár, Jens Stoltenberg bejelentését, amely szerint Törökország és Görögország beleegyezett, hogy technikai tárgyalásokat folytassanak a földközi-tengeri konfliktus megoldásáról.

2020:09:04

Törökország háborúval fenyegette meg görögországot

Törökország figyelmeztette Görögország ha fenségvizeinek határait kiterjeszti, az háborút okozhat a két nemzet között,  a Földközi-tenger energiaforrásaival kapcsolatos vita miatt.

Kyriakos Mitsotakis görög miniszterelnök héten a parlamentben kijelentette, hogy a kormány 12 mérföldre terjeszti ki a Jón-tenger felségvizeinek nyugati határát.

2020:08:30

Ankara: az EU-s szankciók lehetősége csak fokozza Törökország eltökéltségét a földközi-tengeri konfliktusban

Ankara szerint az Európai Unió külügyminisztereinek pénteki informális tanácsülésén megfogalmazódott szankciók lehetősége nem járul hozzá a Földközi-tenger keleti medencéjében található energiahordozók kitermelése miatt folyó török-görög tengerjogi vita megoldásához, és csak még határozottabbá teszi Törökországot a saját, valamint a ciprusi török közösség érdekeinek érvényesítésében.

2020:08:28

Farkasszemet néz egymással a görög és a török flotta a Földközi-tengeren

Idén nyáron olajfúrók és hadihajók vették át a kompok és halászbárkák helyét az Földközi-tengeren. A török és a görög csiki-csukit játszik Ciprus közelében, egyelőre azonban hadüzenet helyett csak fenyegetések hangzanak el mindkét oldalról. A görög miniszterelnök Kiriákosz Micotákisz korábban azt mondta, hogy meg van a veszélye egy összecsapásnak, a török elnök szerint viszont bármilyen konfliktus is törjön ki, az a görögök lelkén szárad majd.

2020:08:26

Athén kész tárgyalni a földközi-tengeri energiahordozókról, de ragaszkodik a jogaihoz

Görögország kész tárgyalni a Földközi-tenger keleti medencéjének energiahordozói kapcsán Törökországgal kialakult feszültségről, de ragaszkodik a jogaihoz – szögezte le a görög külügyminiszter a német hivatali partnerével folytatott keddi athéni megbeszéléseit követően.

2020:08:25