Görögországban akkora viharok vannak, hogy egész települések kerülnek víz alá

Pusztító vihar ért partot a Peloponnészoszi-félsziget nyugati partvonalán, és halad a kontinens belseje felé. Zákinthosz, Kefalónia, Lefkáda és Ithaka szigeteken át érkezett orkán erejű széllel és heves esővel, amitől egész települések kerülnek víz alá. Eddig egy halálesetről és két eltűntről érkezett jelentés.

2020:09:19

Merkel és Michel próbálja csillapítani a háborús veszélyt a görögök és törökök között

Csaknem két NATO-tagállam közötti háborúig fokozódott az elmúlt hetekre az a régi viszály Görögország és Törökország, illetve Ciprus között, amelynek célja a Földközi-tenger keleti medencéjének gázmezői feletti kontroll és ami miatt a jövő héten rendkívüli EU-csúcson egyeztetnek az uniós vezetők a témáról.

2020:09:17

Görög-török feszültség: Ciprusra érkezett közvetíteni az amerikai külügyminiszter

Ciprusra érkezett Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szombaton, hogy a térségben kialakult feszültség csökkentéséről tárgyaljon a felekkel.

A Földközi-tenger gázkincsének kiaknázásáról szóló vita mostanra katonai erődemonstrációig élesedett, miközben a felek már hét évtizede ugyanannak a védelmi szövetségnek a tagjai.

2020:09:13

Görögország háborúra készül Törökország ellen ?

A Földközi-tenger keleti részén folyó fúrásokkal kapcsolatos török-görög ellentétek, augusztus elejétől fokozódott, amikor Athén azt követelte, hogy Ankara haladéktalanul állítsa le "illegális" gázkutatási tevékenységét a térségben.

2020:09:13

Törökország hadgyakorlattal üzen Görögországnak a Földközi-tengeren kialakúlt feszültség miatt

Ötnapos haditengerészeti gyakorlatot tart vasárnaptól Törökország és a nemzetközi közösség által el nem ismert Észak-ciprusi Török Köztársaság a térségbeli tengeri területek hovatartozásáról folyó görög-török vita közepette.

2020:09:05

Görögország nem tárgyal Törökországgal földközi-tengeri konfliktus megoldásáról

Szinte azonnal cáfolta a görög kormány a NATO-főtitkár, Jens Stoltenberg bejelentését, amely szerint Törökország és Görögország beleegyezett, hogy technikai tárgyalásokat folytassanak a földközi-tengeri konfliktus megoldásáról.

2020:09:04

Törökország háborúval fenyegette meg görögországot

Törökország figyelmeztette Görögország ha fenségvizeinek határait kiterjeszti, az háborút okozhat a két nemzet között,  a Földközi-tenger energiaforrásaival kapcsolatos vita miatt.

Kyriakos Mitsotakis görög miniszterelnök héten a parlamentben kijelentette, hogy a kormány 12 mérföldre terjeszti ki a Jón-tenger felségvizeinek nyugati határát.

2020:08:30

Ankara: az EU-s szankciók lehetősége csak fokozza Törökország eltökéltségét a földközi-tengeri konfliktusban

Ankara szerint az Európai Unió külügyminisztereinek pénteki informális tanácsülésén megfogalmazódott szankciók lehetősége nem járul hozzá a Földközi-tenger keleti medencéjében található energiahordozók kitermelése miatt folyó török-görög tengerjogi vita megoldásához, és csak még határozottabbá teszi Törökországot a saját, valamint a ciprusi török közösség érdekeinek érvényesítésében.

2020:08:28

Farkasszemet néz egymással a görög és a török flotta a Földközi-tengeren

Idén nyáron olajfúrók és hadihajók vették át a kompok és halászbárkák helyét az Földközi-tengeren. A török és a görög csiki-csukit játszik Ciprus közelében, egyelőre azonban hadüzenet helyett csak fenyegetések hangzanak el mindkét oldalról. A görög miniszterelnök Kiriákosz Micotákisz korábban azt mondta, hogy meg van a veszélye egy összecsapásnak, a török elnök szerint viszont bármilyen konfliktus is törjön ki, az a görögök lelkén szárad majd.

2020:08:26

Athén kész tárgyalni a földközi-tengeri energiahordozókról, de ragaszkodik a jogaihoz

Görögország kész tárgyalni a Földközi-tenger keleti medencéjének energiahordozói kapcsán Törökországgal kialakult feszültségről, de ragaszkodik a jogaihoz – szögezte le a görög külügyminiszter a német hivatali partnerével folytatott keddi athéni megbeszéléseit követően.

2020:08:25